Офіційний сайт ФК "ЯСПІЛЬ"

Головна » 2012 » Серпень » 25 » Ясенівському футболу - 55 років!
22:41
Ясенівському футболу - 55 років!
1. Екскурс в історію.
     
  Футбол у Ясеневі Пільному зародився в кінці 30-х років минулого століття. На той час в селі було три футбольні команди: українська - "Пробій", польська - "Стчельці", єврейська - "Макабін", які змагалися між собою. Чи змагалися вони з сусідніми селами -  невідомо. Першими футболістами тоді були: Василь Гаврилків, Дмитро Візінський, Степан Василинюк, Степан і Василь Мандрики, Стах Олейко, Микола Цьомпела та інші.На початку сорокових років організатором спортивних змагань серед молоді був випускник Коломийської гімназії Степан Василинюк. 

2. Зародження футбольної команди.

    У післявоєнні роки в селі на початку - в середині 50-х років зародилась перша футбольна команда із назвою "Гарт", яка взяла участь у чемпіонаті району. Першу гру команда провела в серпні 1957 року проти Глушкова і виграла - 1:0. До складу першої футбольної команди входили: Стах Келець, Микола Цьомпела (обидва воротарі). Петро Болотенюк, Володимир Ваньчик (капітан), Степан Візінський, Микола Йоник, Василь Келець, Іван Келець, Іван Колодницький, Іван Михайлик, Мирослав Семака, Степан Солинський, Дмитро Чижевський, Степан Чижевський. Спочатку грали у футбол на сільській толоці, а з 1957  року вже на стадіоні, який облаштували хлопці зі всього села під керівництвом Миколи Мандрика. Дуже високих місць команда на той час не виборювала, але приходило на футбол майже все село.

3. Перші чемпіони району та володарі кубка району.

    У 1966 році команда вперше стала чемпіоном та володарем кубка Городенківщини. У тодішьому складі виступали: Степан Цьомпела , Василь Гуровський (обидва воротарі), Степан Абрамик, Петро Візінський, Степан Візінський, Василь Візінський, Микола Візінський, Степан Гаврилюк, Микола Матієк, Микола Никифорук, Петро Никифорук (капітан). Наступного 1967 року команда вперше взяла участь у чемпіонаті області, але , на жаль, на область грали не довго, бо машина, яка везла футболістів з футболу, потрапила у аварію, внаслідок чого постраждали футболісти і команда самоусунулась із змагань.

4. Перші чемпіони області та володарі кубка області.

    Новий злет команда зробила у 80-х роках. Називалась  команда "Нива". Тоді вона не мала рівних собі серед сіл району. Одночасно брала участь у чемпіонату району та області серед ФСТ "Колос". У 1983-84 рр. команда стала чемпіоном області та одночасно чемпіоном району (1982, 1983, 1984 рр.). у 1984 році - учасник зонального фіналу першості України серед сільських колективів - 3 місце. У команді тоді грали: Михайло Мандрик, Роман Абрамик, Петро Михайлик (воротарі), Михайло Абрамик, Іван Боднарук, Петро Боднарук, Микола Білоокий, Григорій Візінський, Михайло Візінський, Дмитро Візінський, Степан Візінський (капітан), Василь Гордейчук, Михайло Гордейчук, Микола Колодницький, Степан Колодницький, Степан Матієк, Степан Никифорук, Петро Угринюк та інші.

5. Сучасність.

У 90-роках минулого століття команда грала постійно у чемпіонаті області. Такі здобутки: 1992 рік - друге місце у чемпіонаті області (ДСТ Колос); 1992-93 рр. вигравала приз газети "Край" з міні-футболу. 2003, 2004,2005 Elkastav (така назва тоді була) - чемпіони району та володарі кубка і суперкубка району. 2009 рік (назва Яспіль)- 3 місце чемпіонат області (2 ліга) і перше загальнокомандне місце. У 2010 році вперше у своїй історії почала грати у 1-й лізі чемпіонату області. 2011 рік - 6 місце в еліті Івано-Франківського футболу і фіналіст кубка області. 2010, 2011, 2012 рр. у селі існує дві команди - Яспіль та Яспіль-2, які виступають у чемпіонаті області та району відповідно.

Найвідоміші футболісти: Василь Білоокий,Дмитро Візінський, Богдан Візінський, Петро Матієк та Андрій Яремчук. Деякі з них виступали у командах майстрів.

Петро Матієк - чемпіон України серед аматорів і майстер спорту з футболу.

P.S. Використано матеріал із книжки Василя Камінецького "Історія села Ясенів Пільний".
Переглядів: 1043 | Додав: Адмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 5
5 Адмін  
Дякую всім за підтримку, але не потрібно мене хвалити. Робимо спільну справу. Відповідаю Chexy: згоден, що футбол в селі існував ще за Польщі, але справедливий відлік треба вести з того часу, відколи команда зіграла свій перший офіційний матч. А сталося це 12 серпня 1957 року. Саме ця дата є початком заснування футбольної команди. ok biggrin

4 Небайдужий  
Спасибі за статтю. Приємно було прочитати, що мій дід був одним із засновників команди і перших футболістів села.

3 патріот  
На таких людях як Адмін тримається футбольне життя села.Щиро вдячний за його клопітку роботу на славу нашого рідного Ясенова.

2 патріот  
молодець

1 Адмін  
Хто має ще якісь відомості про команду, або старі фотографії - просьба писати та надати фотки. cry

Ім`я *:
Email *:
Код *: